Wanneer je bedrijf groeit, groeit je administratie mee. En omdat het bijhouden van je administratie nu eenmaal verplicht is (lees ook: ‘Ik wil helemaal geen boekhouding bijhouden, ik wil ondernemen!’) zul je deze groeiende klus moeten uitvoeren. In het begin kun je het misschien zelf nog wel bijhouden, in een Excel-bestand of een online boekhoudprogramma, maar er komt een moment dat het werk je te veel wordt of je te weinig kennis hebt. Je kunt het dan (gedeeltelijk) uitbesteden aan een boekhouder of accountant. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen die twee?

Regelmatig worden boekhouders en accountants op één hoop gegooid, maar dat is echt niet terecht. Er zitten belangrijke verschillen tussen deze beroepen, verschillen die van groot belang kunnen zijn voor jouw bedrijf. Het grootste verschil is dat een boekhouder zijn functie kan uitoefenen zonder officiële diploma’s, certificaten of titels. Een accountant mag zijn titel alleen voeren na het volgen van een officiële accountantsopleiding op hbo- of universitair niveau. Er is dan ook een speciaal accountants register. Daarnaast zijn accountants verplicht om zichzelf steeds weer bij te scholen.

Het verschil zit hem dus vooral op kennis niveau. Een accountant heeft meer kennis en kan je dus helpen met ingewikkelde vraagstukken. Het tarief van een accountant is daardoor ook hoger. Het tarief van een boekhouder is lager en hij of zij is daardoor meer geschikt om je te helpen met je daadwerkelijke boekhouding, bijvoorbeeld het inboeken van facturen, het declareren van zakelijke kosten, de BTW-aangifte of je aangifte inkomstenbelasting.

Wie heb jij nu nodig voor je bedrijf? Om antwoord te kunnen geven op deze vraag, is het allereerst heel belangrijk dat je duidelijk weet waar je nu eigenlijk hulp bij nodig hebt. Welke specifieke taken moeten er gedaan worden of welke specifieke vragen moeten beantwoord worden? En op welke termijn? Is dit een dagelijkse, wekelijkse of maandelijks terugkerend iets. Of is het een eenmalige vraag? Of heb je jaarlijks hulp nodig? Als je dit helder hebt, kun je per specifieke vraag en taak bepalen of je een accountant of boekhouder nodig hebt. Vervolgens kun je ervoor kiezen om alles door dezelfde persoon te laten doen, of het op te splitsen. Met dit laatste kun je mogelijk geld besparen, omdat je alleen een hoger tarief betaalt voor moeilijke vraagstukken. Een andere mogelijkheid is dat je op zoek gaat naar een bureau dat beide expertises kan aanbieden, zodat je flexibel kunt werken.

Houd in dit proces goed voor ogen wat de kosten zijn en zet dit af tegen wat het je zal opleveren. Een goede boekhouder en accountant kunnen je geld opleveren, omdat ze meer kennis dan jij hebben. Zorg dus dat je helder hebt waar je hulp bij nodig hebt, wat je wil dat het je oplevert en wat het je mag kosten. Succes!