Nu er eindelijk weer licht aan het einde van deze ellendige coronatunnel is, zien mijn dagen er heel anders uit. Wat is het heerlijk om weer te gaan bouwen, in plaats van crisismanagement, damage control, stress, angst en onzekerheid over wat er gaat gebeuren.

 De coronacrisis heeft me veel gekost, maar ook waardevolle inzichten opgeleverd. Ik kan oprecht zeggen dat ik sterker uit de crisis ga komen. Ons bedrijf Prestige Vocal Groups gaan we weer helemaal opbouwen: er is een kleine club trouwe leden gebleven (die wij eeuwig dankbaar blijven!) die ons fundament vormen. De lessen die we hebben geleerd gaan we toepassen op de wederopbouw. Eén van de belangrijkste lessen is dat je bedrijf tegen een stootje moet kunnen. Ondanks dat je je soms niet kunt voorstellen dat er slechtere tijden kunnen komen, MOET je bedrijf reserves hebben. Voor ons is een (harde) les dat de doelstelling ‘de prijzen zo laag mogelijk houden’ helemaal niet zo slim is, als dat betekent dat je daardoor geen reserves kunt opbouwen.

Tip: zorg ervoor dat je met je bedrijf reserves opbouwt. Continue, stapje voor stapje. Zodat je het (zakelijk én privé) een paar maanden kunt overleven als er slechtere tijden aanbreken.

Een ander belangrijk inzicht voor mij is dat het erg belangrijk is dat je werk doet wat je leuk vindt. Ook je eigen bedrijf kan na een tijd een sleur worden, of zelfs een monster (zie mijn blog “Van Monster naar Wachtlijst” ). Door de onzekerheid en de ruimte tijdens de coronacrisis, kreeg ik de kans om echt te onderzoeken waar mijn hartje nu sneller van gaat kloppen. En dat is dus van… geld! Nou ja, niet het geld zelf, maar wel wat het met je doet en vooral hoeveel stress het je geeft als het niet goed geregeld is. Door dit inzicht kon ik #deGeldbaas starten! Inmiddels sta ik op het punt om examen te doen en dan ben ik gecertificeerd Profit First Professional.

Tip: onderzoek eens welke rol geld heeft gespeeld in de coronacrisis voor jou. Had je genoeg? Had je te weinig? Heb je een goed overzicht? Kreeg je stress van geld? Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je niet afhankelijk bent, maar zelf de regie rondom je geld in handen hebt?

Hoe kom je sterker uit een crisis? Lees daarvoor deze blog: “Hoe kom je beter uit de crisis?