Inkomstenbelasting, je hebt er vast weleens van gehoord. Misschien steek je er vakkundig je kop voor in het zand en schrik je je elk jaar weer een ongeluk van het bedrag wat je moet betalen. Of je bedrijf is nog niet zo groot, waardoor dit bedrag juist heel laag is. Of misschien heb je wel hele andere ervaringen met de inkomstenbelasting.
Feit is dat je er iets mee moet als ondernemer. Je bent namelijk verplicht om inkomstenbelasting te betalen. En als je hier goed mee omgaat, kan het zelfs leuk zijn om inkomstenbelasting te betalen!
Wat is inkomstenbelasting nu eigenlijk? In Nederland is de inkomstenbelasting verdeeld in drie verschillende boxen. In deze blog ga ik hier niet verder op in, ik ga het alleen hebben over hoe je je het beste kunt voorbereiden op deze belasting. Wat belangrijk is om te beseffen, is dat je inkomstenbelasting moet betalen over, het woord zegt het al, je inkomsten. Oftewel: het geld dat je hebt verdient met je onderneming en wat je, in theorie, aan jezelf kunt uitkeren. Ik zeg bewust ‘in theorie’, want hier gaat het nogal eens mis.
De hoogte van je inkomstenbelasting wordt bepaald als het jaar volledig voorbij is. Je levert allerlei informatie aan aan je boekhouder of accountant en die gaat hiermee rekenen. Uiteindelijk komt hier dan een rapport uit, wat aangeeft wat de hoogte is van de inkomstenbelasting. En dit is waar het misgaat! Want: het geld dat ‘over’ was gedurende het jaar, heb je reeds aan jezelf uitgekeerd. Maar, dit bedrag was niet in z’n geheel voor jou, daar moest nog inkomstenbelasting over betaald worden. Maar dit wist je pas een jaar, anderhalf jaar of twee jaar later (afhankelijk van de snelheid van je boekhouder of accountant). En dan zit je met de spreekwoordelijke gebakken peren. Je moet nu geld betalen, wat je al hebt uitgegeven. En dat voelt op z’n zachtst gezegd naar.
Hoe kun je hier nu beter mee omgaan? Allereerst is het belangrijk dat je je écht realiseert dat je inkomstenbelasting MOET betalen. En dan je hier vooraf rekening mee moet houden. Voor 2021 moet je hier dus NU al rekening mee houden. Wat je daarvoor doet, is vooraf al bepalen wat je denkt dat je gaat verdienen. Je kunt hiervoor zelf aan het rekenen gaan, maar je kunt ook een voorlopige aanslag bij de Belastingdienst aanvragen. Houdt er altijd rekening mee dat de zaken ook wel eens veel beter kunnen gaan, maar dat je dan dus ook meer inkomstenbelasting moet betalen. Volgende stap is het creëren van een extra (spaar)potje. Dit kan bijvoorbeeld een extra (spaar)rekening zijn, waar je op een vast moment, bijvoorbeeld elke maand, een gedeelte van de te verwachten inkomstenbelasting op stort. Op het moment dat je meer verdient, maak je dit bedrag hoger, en als je minder verdient, maak je dit bedrag lager. Een andere methode is dat je de voorlopige aanslag al in termijnen vooruit betaalt aan de Belastingdienst.
Op deze manier heb je het geld weggezet, hoef je niet te schrikken van de aanslag én voelt het niet meer dat je ‘jouw’ geld aan de Belastingdienst moet betalen.
Maar Sandra, je zei dat het leuk zou worden om Inkomstenbelasting te betalen? Klopt, lees daarvoor mijn blog “Inkomstenbelasting betalen is leuk!”