Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om ondernemer te worden. Vrijheid, je passie volgen, zelf je tijd indelen, niet hoeven verantwoorden aan een baas, slapend rijk worden… Ondernemerschap brengt een heleboel voordelen met zich mee, maar er kunnen ook nadelen aan zitten. Of: je kunt bepaalde dingen als nadelig ervaren. Zo heb je als ondernemer ook te maken met onzekerheid: je hebt je omzet niet in de hand. Het kan zijn dat je omzet tegenvalt, of dat er veel fluctuaties zitten in de hoogte van je omzet. Of je kunt een hele goede periode hebben, daarmee plannen maken en vervolgens in de problemen komen als het wat minder gaat. En: je krijgt geen vast salaris, zoals je dat in een baan wel krijgt.
Hoe kun je hier als ondernemer nu het beste mee omgaan? Mijn eerste tip is om je zakelijke en privé uitgaven altijd te scheiden. Lees hier meer over in de blog: Ondernemersfout: privé en zakelijk op één hoop
De tweede tip is om jezelf een vast salaris uit te keren. Elke maand, op een vast moment, keer je jezelf je salaris uit. Dit bedrag is elke maand hetzelfde. Het uitkeren van je salaris doe je fysiek (of eigenlijk, digitaal) door dit bedrag van je zakelijke rekening over te maken naar je privé rekening. Je kunt dit elke maand handmatig doen, of je kunt instellen dat je bank dit automatisch overboekt.
Dan is natuurlijk een belangrijke vraag: hoe bepaal ik de hoogte van mijn salaris? Daar is helaas geen simpel antwoord op te geven. Ik kan je wel aangeven waar je rekening mee moet houden. Er zijn namelijk drie dingen van belang:
1. Hoeveel salaris kún je uit je bedrijf halen?
2. Wat is het minimale bedrag dat je nodig hebt?
3. Wat is je ideale salaris?
In deze blog ga ik hier kort op in, in de volgende blogs ga ik dieper in op elk van bovenstaande punten. Wat allereerst van belang is, is het bedrag wat je momenteel uit je bedrijf kunt halen als salaris. Dit bedrag hangt namelijk af van je omzet, je kosten en je boekhoudkundige winst. Als je bedrijf al een paar jaar bestaat, kun je de cijfers van de afgelopen jaren analyseren en daarmee rekenen. Dit kun je zelf doen, of je kunt je laten adviseren. Als je net bent gestart, dan is het belangrijk om een gedegen omzetprognose te maken en daarmee te rekenen. Elke maand check je of je omzet klopt met je prognose en of het salarisbedrag dan nog wel klopt.
Daarnaast is het belangrijk om goed te weten welk bedrag je maandelijks minimaal nodig hebt om rond te komen. Daarin zitten dus je vaste lasten (huis, gas, water, licht, verzekeringen) en variabele lasten (eten en drinken, abonnementen, kleding).
Tot slot mag je gaan dromen: wat zou jouw ideale salaris zijn? Hoe ziet je droomleven eruit, wat zou je willen doen en welk bedrag heb je daar maandelijks voor nodig?
Het salaris wat je concreet elke maand naar jezelf gaat overmaken, ligt ónder het maximale bedrag dat je uit je salaris kúnt halen (punt 1) en tussen het minimale salaris (punt 2) en je ideale salaris (punt 3). En is het bedrag dat je uit je bedrijf kunt halen, niet voldoende? Dan wordt het tijd om iets te gaan doen aan de financiën van je bedrijf, zodat dit bedrag hoger wordt.