Niemand zal het ontkennen, we leven in een crisistijd. De coronacrisis om precies te zijn. Op elke ondernemer heeft dit wel een impact gehad. Of je nu dicht moest als horeca onderneming, winkel of culturele ondernemer, of je omzet juist zag stijgen als webshop eigenaar, voor iedereen was het aanpassen. Daarnaast hebben de coronamaatregelen impact op je sociale leven.

Hoe ben jij er mee omgegaan? Heb je direct actie ondernomen en ben je als een malle acties gaan doen, alternatieve producten/diensten gaan verzinnen en heb je hier veel tijd in gestoken? Of heb je echt tijd nodig gehad om te beseffen wat er nu eigenlijk gaande was, welke impact het op je bedrijf had en vroeg je je af hoe lang het allemaal zou gaan duren. Beide manieren zijn oké, iedereen is anders en gaat anders om met een crisis.

Maar hoe kun je nu het beste omgaan met deze crisis, of een crisis in het algemeen? Want er zullen in de toekomst nog wel vaker onverwachte dingen gebeuren die een invloed hebben op jouw bedrijf.

Allereerst kun je terugkijken en ervan leren. Wat was de directe impact op jouw bedrijf? Had jij een financiële buffer waarmee je het een paar maanden kunt uithouden? Had jouw bedrijf genoeg liquide middelen (beschikbaar geld) om een tegenslag te verwerken? Waren er schulden, bijvoorbeeld de omzetbelasting, inkomstenbelasting of openstaande facturen, waardoor (tijdelijk) stoppen nog harder aankwam? Hoeveel vaste lasten had je en hoe makkelijk kon je die (tijdelijk) opzeggen of verlagen? Hoe wendbaar was je bedrijf? Hoe loyaal waren je klanten?

Met het antwoord op deze vragen kun je je bedrijfsvoering meteen verbeteren. Misschien is nu wel pijnlijk duidelijk geworden dat je geen buffer hebt om het een paar maanden vol te houden bij een tegenslag. Of bleek dat je bedrijf helemaal niet zo wendbaar was omdat je veel vaste lasten en langdurige afspraken hebt.

Nu is het moment om dit te verbeteren. De crisis duurt nog voort, dus zorg ervoor dat jij er zo goed mogelijk uitkomt. Neem je bedrijfsfinanciën onder de loep: hoe zit het met schulden en je liquide middelen? Ga nu een potje opbouwen dat je kunt gebruiken in moeilijke tijden. Snijd in je kosten en zorg ervoor dat je bedrijfsvoering zo flexibel mogelijk is en dus aangepast kan worden aan externe factoren.

En vind je dit een flinke opgave of loop je tegen problemen aan? Neem dan contact met me op, ik help je heel graag zodat jij in de toekomst klaar bent voor elke crisis.