Waarschijnlijk wil je wel graag je brood verdienen met je onderneming. In eerdere blogs ben ik ingegaan op het belang van een vast salaris als ondernemer, hoeveel salaris je nodig hebt (“Jouw salaris als ondernemer: wat heb je minimaal nodig?”) en hoeveel salaris je graag zou willen (“Wat wil je verdienen?”). In deze blog ga ik in op een methode om te bepalen hoeveel je jezelf eigenlijk kúnt betalen.

Een financieel gezonde onderneming heeft minder kosten dan inkomsten. Simpel. Wat er overblijft, dat is voor jou. Ook simpel. Maar de meeste ondernemers kunnen niet een jaar wachten om te zien wat er overblijft. Je wilt jezelf al eerder salaris uitkeren, het liefst meteen, elke maand. Om erachter te komen wat je jezelf kunt betalen, dien je eerst eens wat zaken op een rijtje te zetten. Zo kun je kijken naar de resultaten van je onderneming van de afgelopen jaren. Kijk naar je omzet, je winst, je salaris (privé onttrekking) en je kosten. Zet dit op een rijtje en bereken hoeveel procent van de omzet is gegaan naar je salaris. En bepaal dan meteen of je tevreden bent met de hoogte van dit salaris. Ben je een starter en heb je nog geen vergelijkingsmateriaal? Maak dan een goede begroting, waarin je ook je omzet, je kosten, je salaris en je winst op een rijtje zet. Hoe verhouden die percentages zich, en ben je tevreden met dit percentage?

Vervolgens is het héél belangrijk om rekening te houden met de inkomstenbelasting. Want: over alles dat er overblijft, moet je eerst inkomstenbelasting betalen. De rest is écht voor jou. Dus reserveer een gedeelte van je salaris voor de inkomstenbelasting.

Als je je huiswerk hebt gedaan, kun je alles op een rijtje zetten. Ben je tevreden met de percentages? Kun je wellicht wat in je kosten snijden, zodat er meer voor jouw salaris overblijft? Ben je tevreden met je salaris, of is het echt nodig om meer omzet te genereren?

Zodra je een goede berekening hebt gemaakt, zet je elke maand een vast percentage van je omzet weg op een aparte rekening. En elke maand keer je jezelf een vast salaris uit (dus een vast bedrag), vanaf deze rekening. Zo komt er in goede maanden meer geld op je salarisrekening, waarmee je dan slechtere maanden kunt opvangen. Op die manier zorg je goed voor jezelf, en kun je jezelf elke maand een vast salaris uitkeren.

Veranderen er dingen in je bedrijf, je markt of je werkzaamheden? Maak dan de berekening opnieuw en pas indien nodig de percentages aan.

Enneh, vind je bovenstaande nu vooral veel gedoe? Wil je wel de uitkomst (vast salaris en rust), maar liever niet aan de slag met de berekeningen? Neem dan contact met mij op, dan doe ik het voor je :).