Je bent ondernemer geworden met een reden: je wilt mensen helpen, je hebt een te gek idee, je wilt bezig zijn met je passie, of een andere reden. Waarschijnlijk stond “boekhouding bijhouden” niet bovenaan je lijstje met redenen om ondernemer te worden. Misschien is het wel helemaal niet je ding. Bonnetjes bewaren, bonnetjes inboeken in een systeem, rekening houden met verschillende BTW-tarieven, dingen die je wel en niet mag aftrekken, privé uitgaven, het kan je duizelen. Je stelt het uit en uit en ineens is het een nachtmerrie aan het worden. Want uiteindelijk moet je het namelijk tóch doen.
Als het je niet duidelijk is waarom je iets moet doen én je vind het helemaal niet leuk, wordt het wel een heel vervelend klusje. Waarom moet je eigenlijk een boekhouding bijhouden? Hier is een simpel antwoord op: het is verplicht. Het bijhouden van een boekhouding wordt door de belastingdienst verplicht gesteld voor iedere onderneming. De belastingdienst wil hiermee inzicht krijgen in de financiën van het bedrijf zoals de inkomsten en uitgaven. Je moet het dus echt doen.
Maar wat als het bijhouden van je boekhouding je iets op zou leveren? Zou het dan een minder vervelend klusje worden? Of wat als het doen van je boekhouding op een andere manier zou kunnen? Een manier waarop het geen vervelend klusje meer is?
Je boekhouding geeft je overzicht van de inkomsten en uitgaven van de afgelopen periode, je kunt vergelijken met andere perioden, je kunt het gebruiken om plannen te maken. Het nadeel is dat je dit overzicht vaak pas later ontvangt, omdat je bijvoorbeeld een boekhouder of accountant hebt die het voor je verwerkt. Het resultaat is dat je pas als het jaar geheel afgelopen is, een overzicht hebt. Je hebt daardoor ook geen urgentie om je boekhouding regelmatig bij te werken, want je boekhouder gaat er toch ‘pas’ aan het einde van het jaar mee aan de slag. En: je hebt geen goed beeld van de status van je bedrijf tijdens het jaar.
Dit komt omdat de boekhouder of accountant jouw boekhouding doet op de manier waarop hij/zij het geleerd heeft. Volgens de regels van de belastingdienst. Maar daar heb jij niet aan. Jij wilt de boekhouding doen als een ondernemer. En je wilt cijfers en rapporten waar jij als ondernemer echt wat aan hebt. En je wilt geen overzicht aan het einde van het jaar. Nee, jij wil cijfers wanneer het jou uitkomt. Als je bijvoorbeeld iets privé wil aanschaffen. Of wil investeren in je bedrijf. Of wil weten hoeveel belastingen je aan het einde moet betalen.
Daarom is het verstandig om de manier waarop je boekhouding voert, in eigen handen te nemen. In de blog ‘Je boekhouding in eigen hand nemen, zo neem je de eerste stap’, vertel ik hier meer over.