In mijn vorige blog “#deGeldbaas vertaalt… wat is inkomstenbelasting” heb ik je uitgelegd hoe je je als ondernemer kunt voorbereiden op de jaarlijkse inkomstenbelasting. In die blog zei ik ook dat je het zelf leuk kunt maken om inkomstenbelasting te betalen. Nu denk je misschien: hoe kan belasting betalen nu ooit leuk zijn? Ik zal het je vertellen.

Je bent verplicht om inkomstenbelasting te betalen. Over alles wat je verdient, moet je een percentage afdragen aan de Belastingdienst. En als je meer en meer gaat verdienen, gaan die percentages zelfs omhoog. Niet leuk, zul je denken.

Maar wat als je het nu eens omdraait? Je MOET inkomstenbelasting betalen, dat is een feit. Daar kun je moeilijk over blijven doen, of het gewoon accepteren. Zodra je dat laatste doet, creëer je de mogelijkheid om positieve dingen te zien. Want: het bedrag aan inkomstenbelasting wat je moet betalen, is een percentage van wat je hebt verdient. De rest is voor jou. Dus: als het bedrag van de inkomstenbelasting dat je moet betalen hoger is, betekent dat dat je meer hebt verdiend. En dat er dus meer voor jou over blijft!

Stel je voor dat je gemiddeld genomen 45% inkomstenbelasting moet betalen. Dan is dus 60% van wat je verdient voor jou. Dit is je salaris, vakantiegeld, winst, of hoe je het ook maar wilt besteden. In jaar 1 moet je bijvoorbeeld € 45.000 inkomstenbelasting betalen. Dat betekent dat je dus € 100.000 hebt verdiend, en dat dus € 55.000 voor jou is.

En stel je nu eens voor dat je in jaar 2 € 50.000 inkomstenbelasting moet betalen. Dat betekent dat je dus € 111.111 hebt verdiend. En dat betekent dus dat € 61.111 voor jou is.

In je oude denkpatroon baalde je er waarschijnlijk van dat je meer inkomstenbelasting moest betalen in jaar 2. Maar als je dit dus anders bekijkt, ben je juist heel blij dat je meer mag betalen. Want dat betekent dat er meer voor jou is J. Dus ja: op deze manier wordt het heel leuk om inkomstenbelasting te betalen, hoe meer, hoe leuker!

(alle bedragen en percentages in dit voorbeeld zijn fictief. In de praktijk zijn dit soort berekeningen natuurlijk veel ingewikkelder en geheel afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt.)