In de blog ‘Ik wil helemaal geen boekhouding bijhouden, ik wil ondernemen!’ heb ik benoemd dat boekhouden waarschijnlijk geen hobby van je is en licht ik toe dat dat waarschijnlijk komt omdat boekhouden in de basis niet bedoeld is om een ondernemer te helpen.

Het is dus tijd om het begrip ‘boekhouding’ om te denken. Je hoeft niets klakkeloos aan te nemen, of iets te doen ‘omdat het zo hoort’. Nee, je bent tenslotte ondernemer geworden om dingen in eigen hand te nemen. Dat kan dus ook met je boekhouding. (Misschien is het ook wel tijd voor een ander woord…)

Als ondernemer is het belangrijk te weten hoeveel geld erin komt (omzet) en hoeveel geld eruitgaat (kosten). Het verschil daartussen is je winst, of je salaris, of wat je ook besluit met dat geld te doen. Dit lijkt simpel, maar in de praktijk is dat niet zo. Je hebt bijvoorbeeld te maken met de omzetbelasting. Daarnaast kan het zijn dat je bepaalde kosten pas op een later moment hoeft te betalen. Het lijkt dan of er veel geld op je rekening staat (je kunt het gevoel hebben dat dat ‘over’ is) en je kunt geneigd zijn om dit uit te geven. Echter moet je die rekeningen later nog wel betalen… Dit geldt ook voor de omzetbelasting: dit hoef je pas aan het einde van het kwartaal te betalen. Maar als het al die tijd op je rekening staat, kun je het gevoel hebben dat je dit uit kunt geven.

Zodra je bedrijf groeit, en het onmogelijk is om alle inkomsten en uitgaven te onthouden, kun je verzanden in een moeras van facturen en bedragen die je ‘ineens’ of ‘onverwacht’ moet betalen. Dit kan ervoor zorgen dat je je zorgen gaat maken, stress krijgt.

Hoe neem je dit nu in eigen hand? Het is eigenlijk heel simpel: open meerdere bankrekeningen. Breng één keer in kaart welke kosten je op een later moment dient te betalen en maak hiervoor een apart spaarpotje. Op een aparte bankrekening. Elke keer dat er inkomsten binnenkomen, stort je meteen de bedragen die je later dient te betalen, op de daarvoor bestemde bankrekeningen (je ‘spaarpotjes’).

En nee, deze manier is geen traditionele manier van boekhouden. Je hebt namelijk meerdere geldstromen. Maar bedenk: je doet dit om jezelf te helpen, niet je boekhouder of je accountant. Succes!