“Je hebt geen probleem met geld…. je hebt een probleem met de richting van het geld!”

Deze uitspraak heb ik ooit ergens gehoord en die is me altijd bijgebleven. Want ik denk dat dit precies is wat het probleem is voor veel ondernemers. Geld is niet het probleem…. de richting waarop het geld gaat, dát is het probleem.

Ik wil je even meenemen in deze gedachtegang. Zoom eens even helemaal uit, neem even afstand van je bedrijf en alles wat je weet over geld. Geldproblemen ontstaan omdat er meer geld uitgaat dan erin komt. De richting is dus verkeerd, het geld beweegt zich van je af. Maar soms duurt het even voor je dit beseft. De meeste ondernemers houden zich namelijk vooral bezig met de stroom van geld dat binnenkomt. “Ik moet mijn omzet verhogen” is dan dus de overheersende gedachte. Of “Ik moet investeren, zodat ik mijn omzet kan verhogen”. Met deze laatste gedachte gaat er zelfs nóg meer geld uit. Want investeren is geen garantie voor meer omzet. En al helemaal niet voor meer winst.

Misschien draai je al jaren rond in dit probleem. Ik herken het, ik heb het zelf ook jaren zo gedaan. Tot ik er (pijnlijk) achter kwam dat ik het écht verkeerd deed. Een bedrijf met een miljoen aan omzet, maar toch ging het geld de verkeerde kant uit.

Hoe los je dit op? Om te beginnen met een heel andere focus. Eigenlijk mag je alles wat je deed, loslaten. Je mag je namelijk gaan focussen op de winst en het salaris dat je zou willen verdienen met je bedrijf. Het gaat niet om omzet, het gaat om de dingen die jouw leven beter maken. Vervolgens focus je je op je kosten. Nogmaals, het gaat niet om omzet, het gaat om een juiste verdeling van je omzet. Een verdeling in winst, salaris en kosten. In die volgorde. En die verdeling heb je zélf in de hand.

In de afgelopen jaren heb ik me volledig verdiept in deze denkwijze. Studies, boeken, cursussen, workshops, alles wat hier maar een klein beetje mee te maken heeft, heb ik verslonden. En toegepast op mijn bedrijf. Mijn man Ton werd gek van me (hij is een creatieve muzikant, daar kwam ik weer met mijn cijfertjes J ). Totdat hij zag wat het resultaat was. Van een bedrijf waar altijd een tekort was, we ons rot schrokken van onverwachte rekeningen of belastingaanslagen, naar een bedrijf met overzicht, met een duidelijke winst, een duidelijk salaris en een overzichtelijke kostenstructuur. En niet te vergeten: rust. Want wat kun je veel stress hebben over geld, onduidelijkheid en angst voor rekeningen. En wat is het fijn om te weten dat je kunt gaan investeren, omdat je daar een potje voor hebt gemaakt, om maar iets te noemen.

Dat wil ik ook voor jou!

Daarom ga ik iets nieuws aanbieden. Iets fantastisch, iets waarvan ik wilde dat ik het eerder had gehad. Dat had me uuuuren aan studie gescheeld…..

Binnenkort start ik met het #geldbaasabonnement! Zodat jij ook een Geldbaas kunt worden, je financiën onder controle krijgt en houdt, kunt gaan genieten van een echt salaris en echte winst. Rust in je hoofd en rust op je rekening, zodat je kunt gaan focussen op de dingen in je bedrijf die echt belangrijk voor je zijn. Met mijn #geldbaaslidmaatschap ga je maandelijks aan de slag met een specifiek onderwerp, via tips, stappenplannen en opdrachten. Met slechts één uur per week ga jij stapsgewijs het fundament van je bedrijf op orde krijgen. Ik leer je mijn succesformules en ik help je waar nodig. En wat ik zelf heel belangrijk vindt: je gaat direct geld besparen en extra geld overhouden in je bedrijf. Het levert je dus gegarandeerd meer op dan het kost. Daar hou ik van. Kun je niet wachten om te beginnen? Ik ook niet. Schrijf je hieronder dan alvast in voor mijn nieuwsbrief, dan krijg je een mailtje zodra je je kunt inschrijven voor het lidmaatschap.