Deze blog is een vervolg op mijn blog “Hoe bepaal je je salaris als ondernemer?”. Mijn advies voor élke ondernemer is om jezelf maandelijks een vast salaris uit te keren. Met dat salaris betaal je je privé uitgaven (huis, licht, eten en drinken, fun) en zo weet je elke maand waar je aan toe bent en hoeveel je kunt besteden. Wees streng voor jezelf: doe het met je vastgestelde salaris, doe geen extra privé onttrekkingen, want dan raak je het overzicht op je financiën weer kwijt.

Maar hoe bepaal je nu welk bedrag je maandelijks aan jezelf gaat uitkeren? Allereerst dient dit bedrag aangepast te zijn aan het bedrag dat je uit je bedrijf kunt halen. Daarnaast moet het liggen tussen je ideale salaris en het minimale bedrag dat je maandelijks nodig hebt. In een eerdere blog heb ik al besproken hoe je je ideale salaris kunt bepalen. Nu ga ik het hebben over hoe je het minimale bedrag dat je nodig hebt kunt bepalen.

Het minimale bedrag dat je nodig hebt, heb je aan de ene kant zelf in de hand en aan de andere kant hangt dit af van je huidige levensstijl. Hiermee bedoel ik dat je zelf kunt bepalen of je in een duur of goedkoop huis woont. Maar als je al een hypotheek hebt lopen, moet je hier op dit moment wel rekening mee houden. Om het minimale bedrag te bepalen, zet je alle maandelijks kosten op een rijtje. Maakt dan meteen onderscheid in vaste en variabele kosten en verplichte en optionele kosten. Met vaste kosten bedoel ik de kosten waarvan het bedrag elke maand hetzelfde is. Dus bijvoorbeeld je huur/hypotheek, je verzekeringen of bijvoorbeeld een abonnement op de sportschool. Variabele kosten zijn de kosten waarvan het bedrag maandelijks kan verschillen. Dit zijn bijvoorbeeld je boodschappen, brandstof voor je auto, maar dit kan ook je telefoonrekening zijn.

Met verplichte kosten bedoel ik die zaken waar je echt niet onderuit komt, waar je bijvoorbeeld een contract voor hebt afgesloten. Dit is je huur/hypotheek, verzekeringen, gas/water/licht, maar ook je boodschappen.

Met optionele kosten bedoel ik de zaken die je echt zelf in de hand hebt. Dit zijn veelal ‘luxe’ zaken, dus bijvoorbeeld de kapper, sporten, kleding, bioscoop.

Misschien heb je het al gezien, sommige zaken kunnen in meerdere categorieën vallen. Zo zijn boodschappen gedeeltelijk verplichte kosten (je moet toch eten), maar ze zijn ook variabel (je bepaalt zelf hoe duur je het maakt) én gedeeltelijk optioneel (sommige boodschappen heb je echt niet nodig om te overleven).

Maak voor jezelf een goed overzicht, check je rekeningen van de afgelopen maanden en zet álles erin. Maak voor sommige zaken een schatting óf een budget (bijvoorbeeld je boodschappen) en controleer regelmatig of je niet structureel teveel uitgeeft. Maak voor jezelf beslissingen, vind je alle uitgaven echt nodig? Wat zou je opgeven als er even geen geld binnenkwam? Waar kun je op besparen als het nodig is?

Als je dit gedaan hebt, reken je het totale bedrag uit. Dit is het minimale bedrag aan salaris dat je maandelijks nodig hebt. Valt het mee? Of tegen? Mail het me, via sandrarotmans@degeldbaas.nl  Ik ben benieuwd!