Het is het einde van het jaar. Waarschijnlijk blik je terug op 2020: hoe heeft je onderneming het gedaan, wat ging goed, wat ging minder goed en wat heeft de corona-crisis voor jouw bedrijf betekent? Daarnaast ben je waarschijnlijk ook wel bezig met het maken van plannen: wat wil je bereiken in 2021, wat zijn je omzetdoelen, wil je groeien, wil je aanpassingen doen, focus je je op dingen die goed gaan of op dingen die je wilt verbeteren? Mooie goede voornemens voor je bedrijf dus.

Eén belangrijke tip om het jaar te starten met meer rust in je financiën, is het aanvragen van een voorlopige aanslag over 2021. Deze aanvraag doe je bij de Belastingdienst en het vertelt je hoeveel inkomstenbelasting je verwacht wordt te betalen over 2021. Om rust te creëren, kun je dit bedrag door 12 delen en dit bedrag elke maand wegzetten op een aparte spaarrekening. Op het moment dat je de werkelijke hoogte bekend is en je de inkomstenbelasting moet betalen, kun je het zó overmaken, en hoef je er geen seconde over na te denken J

Bij de aanvraag is het belangrijk een goed beeld te hebben van je verwachte omzet én vooral je verwachte winst, dus besteed even aandacht aan de bepaling hiervan. Een te lage inschatting betekent namelijk dat je meer geld moet betalen dan je hebt weggezet, en dat is nooit leuk. Een te hoge bepaling is niet erg: het geld wat je teveel hebt weggezet, blijft van jou.