In de blog “#deGeldbaas vertaalt… wat is omzetbelasting?” heb ik in ondernemerstaal uitgelegd wat omzetbelasting nu eigenlijk is, en dan vooral bekeken als ondernemer. In die blog geef ik je de tip om de te betalen omzetbelasting direct weg te zetten.
Het grote voordeel daarvan is dat je niet echt doorhebt dat je dat geld hebt ontvangen. Het staat niet op je eigen rekening, dus het voelt niet als ‘jouw’ geld (wat het tenslotte ook niet is). Daarnaast kom je niet in de verleiding om het even te ‘lenen’ als je even krap zit. Je moet het tenslotte wel weer aan de belastingdienst teruggeven.
In deze blog geef ik je twee manieren hoe je dat wegzetten kunt aanpakken. De eerste manier is de “niet nadenken”-methode
Bij de “niet nadenken”-methode zet je het volledige bedrag aan BTW dat je ontvangt, direct op een aparte rekening. Dit kun je bijvoorbeeld meteen doen als er een betaling binnenkomt. Of, wanneer je omzet bestaat uit heel veel losse bedragen, dan kun je dit op een vast moment doen (elke week, elke twee weken). Belangrijk is: álle BTW die binnen is gekomen, zet je weg op een aparte rekening.
Aan het einde van het kwartaal, doe jij (of je boekhouder/accountant) de BTW-aangifte. Je weet dan welk bedrag je daadwerkelijk moet betalen. Omdat je alles hebt weggezet, kun je dit bedrag meteen betalen, er staat namelijk voldoende op die aparte rekening. Sterker nog: waarschijnlijk staat er teveel op. Als je namelijk kosten hebt gemaakt, mag je die betaalde BTW terugvragen. Dat bedrag blijft dan over op je rekening. Je kunt dit dus zien als een soort spaarpotje.
De tweede manier is de “nauwkeurige”-methode. Deze methode kun je gebruiken als je je bedrijf al wat langer hebt. Hierbij ga je namelijk uitrekenen hoeveel BTW je verwacht terug te mogen vragen, en die breng je in mindering op de BTW die je moet afdragen. Je kunt bijvoorbeeld het percentage uitrekenen van de vorige kwartalen, en dat als uitgangspunt nemen. Dit bedrag (of percentage) zet je dan weg op een aparte rekening. En net als bij de “niet nadenken” methode kun je dit doen bij elk bedrag dat binnenkomt, of op een vast moment. Mijn advies is om het uiteindelijke bedrag of percentage dat je gaat wegzetten wel iets hoger te bepalen, want het is fijner om iets teveel over te hebben, dan een beetje tekort te komen.
Bij beide methoden heb je na betaling aan de Belastingdienst een bedrag over. Dit bedrag is wél echt van jou (of je onderneming).