Hoe je omgaat met je financiën, zegt iets over jou als persoon. Stabiel, onstabiel, gecontroleerd, chaotisch, systematisch of go with the flow. Jij bent wie jij bent en gedurende je (ondernemers)leven leer je hier het beste van te maken. Je maakt je talenten groter en vindt oplossingen voor de dingen waar je minder goed in bent. Zo kun je ook omgaan met je financiën: je kunt alles zelf in de hand hebben, of een boekhouder, accountant of adviseur inschakelen voor de zaken waar je minder goed in bent (of geen tijd aan wilt besteden).
Echter is er één ding dat je echt zelf moet doen, hoe je als persoon ook in elkaar steekt. En dat is: het splitsen van je zakelijke en privé financiën.
Als (startende) ondernemer kun je makkelijk in deze val trappen. Immers: je bent je onderneming gestart om je eigen geld te verdienen. Alles wat je verdient, komt door jou, en het is dus jouw geld. Je vindt dat je daar ook mee mag doen wat je zelf wilt.
Dat is ook zo. Maar: als ondernemer heb je ook verplichtingen en verantwoordelijkheden. Verplichtingen naar de belastingdienst bijvoorbeeld (omzetbelasting, inkomstenbelasting) en verantwoordelijkheden naar jezelf en bijvoorbeeld je gezin. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed voor jezelf kunt zorgen, nu én op langere termijn.
Ik zal dit toelichten: als alle inkomsten op één rekening binnenkomen, en alle uitgaven gaan van dezelfde rekening, hoe weet je dan of er wel genoeg geld overblijft om de omzetbelasting te betalen?* En de inkomstenbelasting?* En als je je privé uitgaven doet van dezelfde rekening (bijvoorbeeld je boodschappen, kleding etc etc), hoe weet je dan welke kosten je wél en welke niet mag aftrekken? Dit moet jij, of je boekhouder, dan aan het einde van het jaar allemaal gaan uitzoeken. En wat een rotwerk is dat.
Dus. Zorg ervoor dat je privé en zakelijk financiën gescheiden zijn. Gebruik een aparte zakelijke rekening én een aparte privé rekening. Betaal privé uitgaven alléén van je privé rekening. Laat je niet verleiden om ‘het even voor te schieten’. Dit zorgt alleen maar voor onduidelijkheid, extra werk achteraf en vooral onrust in je hoofd. Zorg voor discipline op dit punt, het zal je zoveel onrust schelen.
Zie ook mijn blogs:
Omzetbelasting wegzetten, hoe reken ik dit uit?
#deGeldbaas vertaalt… wat is inkomstenbelasting?