Als ondernemer komt er veel op je af. Maar als échte ondernemer pak je alles aan, je zet je schouders eronder, je leert iets nieuws, vraagt om hulp, of besteed het uit. Op een gegeven moment komt er zoveel op je af,  dat je het overzicht kwijt raakt. Je maakt misschien een lijstje en voor je het weet maak je lijstjes van lijstjes. Je vergeet dingen of blijft het maar doorschuiven naar morgen. Je begint je dag vol goede moed, en merkt aan het einde van de dag dat je niet toegekomen bent aan de echt belangrijke dingen. Morgen dan maar weer…

Financiële administratie is hier een goed voorbeeld van. Die bonnetjes liggen er morgen ook nog wel. En volgende week ook. Of volgende maand…. En je hoeft toch pas aan het einde van het kwartaal je BTW-aangifte te doen. Maar elk kwartaal kijk je weer als een berg tegen die bonnetjes op. En je hebt helemaal geen overzicht meer in wat er eigenlijk uitgaat. Wel zie je dat je rekening sneller en sneller leegraakt. Of je schrikt je rót van de hoogte van de BTW die je moet betalen. Of van een onverwachte rekening. Hoe kan dat toch?

Rust en rijkdom zou je willen. Maar wat betekent dat voor jou? En wat zou je het liefst, of het eerst willen? Rijkdom, gewoon altijd genoeg geld op je rekening om alle facturen te betalen, jezelf een goed salaris te geven, te kunnen investeren in kansen of groei? En wat dacht je van een echte winstuitkering, waar je het eens lekker van kan nemen?

Of smacht je naar rust? Rust in je hoofd, rust op je rekening. Het gevoel dat je alles onder controle hebt, dan jij het bedrijf leidt, in plaats van andersom? Rust op je rekening, een duidelijke inkomens en uitgavenstroom, zodat je precies weet waar je aan toe bent en je niet schrikt van een onverwachte rekening.

Bepaalt voor jezelf waar je op dit moment het meeste behoefte aan hebt. Dan weet je ook waar je aan moet werken, om verbetering te creëren. Neem een stapje terug, leun naar achter en bekijk je onderneming van een afstand. Wat is de reden dat het je nu niet lukt. En welke kleine stapjes kun je nemen om het te verbeteren?