“Ik vind veel geld verdienen niet zo belangrijk”

“Ik wil gewoon graag mensen helpen”

“Geld maakt niet gelukkig”

Ken je ze? Mensen die dit zeggen? Of zeg je dit zelf?

Wat nou als geld wél belangrijk is? Als je het elke dag nodig hebt? Als het een middel is om je leven te kunnen leiden? Als je het nodig hebt om je hypotheek of huur te betalen? Of je boodschappen? Of je kleding?

Hoe komt het dat er op ‘geld’ zo’n taboe ligt? In Nederland is het niet normaal om het met anderen over je salaris te hebben. Waarom niet? Ben je bang dat je ‘te weinig’ verdient? Of ‘te veel’? En als dat de reden is, wie bepaalt dan wat te veel of te weinig is? En als ondernemer wordt er ook niet openlijk over salaris, winst of omzet gesproken. Wat is daar de reden van? En hoe komt het dat men al snel een mening heeft over iemand die zichtbaar financieel succes heeft?

Ik denk dat geld wél belangrijk is! Je bent er dagelijks mee bezig. Je verdient het, of geeft het uit. Je hebt het nodig om te wonen, te eten, te leven. Ook heb je het nodig om leuke dingen te doen, zoals op vakantie gaan, uit eten. En je hebt het nodig voor je persoonlijke ontwikkeling, voor opleidingen, sport of ontspanning. In dit licht gezien is het écht belangrijk om te gaan beseffen dat geld wél belangrijk is.

Als je zegt: ‘ik vind geld niet zo belangrijk”, bedoel je misschien wel iets heel anders. Misschien vind je jezelf het (nog) niet waard? Misschien ben je opgevoed met dit idee, maar heb je het nog niet met je eigen ogen durven bekijken? Misschien ben je zelf niet goed met cijfers en het omgaan met geld, dat je dit als excuus gebruikt?

Neem eens even een momentje en ga bij jezelf na hoe belangrijk jij ‘geld’ vindt? En hoe het komt dat je dit zo vindt? Is het mogelijk om ‘geld’ in een ander licht te bekijken? En wat is er voor nodig om dit te doen? Succes!