In mijn blog “Hoe bepaal je je salaris als ondernemer” heb ik je de tip gegeven om jezelf elke maand een vast salaris uit te keren. Om de hoogte van dit bedrag te bepalen, dien je eerst drie zaken onder de loep te nemen (hoeveel salaris je uit je bedrijf kunt halen, het minimale bedrag dat je nodig hebt en je ideale salaris). In deze blog ga ik dieper in op het bepalen van je ideale salaris.

Om je ideale salaris te bepalen, mag je jezelf toestemming geven om te dromen. Sterker nog, je moet jezelf dwingen om te dromen. Laat eens even al je beperkingen, kennis van ‘hoe het hoort’ of andere beperkende gedachten los. Het is tijd om je droomleven voor je te zien. Wat zou je doen als alles kon? Waar zou je wonen en met wie? Wat zou je eten, drinken, bezitten? Hoe zou je je dag indelen? Hoe zou je werken, waar en met wie? Hoe besteed je je vrije tijd, waar en met wie? Hoe ga je om met je gezondheid, sport, ontspanning? Wat zou je willen hebben, welke ervaringen zou je willen hebben, welke ervaringen zou je willen delen, en met wie? Visualiseer hobby’s, reizen, je woning, je auto, je kinderen, een bijdrage aan een betere wereld. Denk aan je passies, dingen die je belangrijk vindt.

Zie je het plaatje voor je? Neem hier je tijd voor, het is jouw droom, je mag er zo lang over doen als je wilt. Zodra je een beeld hebt, is het tijd om het iets concreter te maken. Wat heb je nodig om dit te realiseren? En specifieker: hoeveel geld heb je nodig, om dit te realiseren? Maak er een lijstje van. Maak bijvoorbeeld onderscheid in tastbare dingen en niet-tastbare dingen. Maak onderscheid in eenmalige uitgaven of terugkerende uitgaven. En noteer eens voor jezelf wat die zaken je zouden opleveren (en dan bedoel ik niet persé geld, maar ook in termen van gezondheid en geluk).

Werk dit helemaal uit, totdat je bij je ideale salaris bent. Het maandelijkse bedrag, waarmee jij je droomleven kunt leiden. Het kan zijn dat je schrikt van dit bedrag. Laat je niet afschrikken, maar zie het als een doel. Wellicht is het een (heel) hoog doel, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. Met dit bedrag kun jij je droomleven leiden! En misschien is het tegenovergestelde wel het geval: misschien valt de hoogte van jouw ideale salaris juist wel mee. En zie je nu dat het binnen handbereik is. Laat je inspireren door jezelf, door jouw droomleven, en werk toe naar jouw ideale salaris. Je verdient het!